"a tumbling bundle of joy"

Vau-vau!

Bodza vagyok; Labrador keverék kisasszony, aki folyton rágcsál.

8 hetesen kerültem a gazdijaimhoz, és e-vakkantásaim (elnézést Morzsikától a plágiumért) ettől kezdődően hozzátok és rólam szólnak.

Azért diktálom ezt a blogot gazdinak, hogy ha majd nagy leszek, akkor is emlékezhessenek rám, hogy milyen voltam kicsinek és mindenki on-line követhesse felcseperedésemet és minden vele járó ügyet.

A galériám folyamatosan frissül, nézegessétek! Uff, én szóltam!

2010. január 9., szombat

A labrador fajta eredete

A labradort Nagy-Britanniában 170 éve tartják számon, eredetét azonban sok kérdőjel övezi. Annyi biztos, hogy az eredetileg említett fekete vizikutyák Új-Foundlandról származnak.
A labrador.hu ezt írja:
 

Két, jól megkülönböztethető változat létezett: a masszív, vastagbundájú kutya, amelyet ma újfoundlandinak nevezünk, és egy kevésbé masszív, melyből a mai labradorjainkat származtatjuk le. A két fajtát valószínűleg egymás közt is tenyésztették. Nemigen valószínű, hogy Újfoundland keményen dolgozó lakosai sokat törődtek volna a fajta szépségeivel. Mindazonáltal a szerzők számára nem könnyű feladat, hogy megkülönböztetést tegyenek a nagyobb és kisebb változat között, és ez a megkülönböztetés valószínűleg sokkal fontosabb, mintsem első percben gondolnánk. Az 1865 és 1870 közötti időszakban a vidéki események jelentős krónikája, a The Field magazin terjedelmes levelezést közölt Újfoundland kutyáival kapcsolatosan. 1869-ben egy, a levelét "Index" néven aláíró olvasó írja: "St John's körül nagyszámú, vastag- és simabundájú, 18 és 24 hüvelyk (45 - 60 cm ) közötti magasságú kutya volt, melyeket labradornak hívtak és csodálatos apportírozók voltak, és melyek nem valódi újfoundlandiak kivéve azt, hogy Újfoundland szigetén születtek."

Az ibériai szál:

A The Dual-Purpose Labrador (1969) [A kettőscélú labrador] c. nagy hatású művében Mary Roslin-Williams egy fényképet tesz közzé a Cane di Castro Laboreiroról, egy Észak-Portugáliában fellelt fajtáról. A szerző felveti, hogy vajon nem ez a tisztán labrador-szerű kutya volt-e az a szilárd alap, melyből a fajta Újfoundlandban kifejlődött. A portugálok voltak az egyik legnagyobb hajós nemzet. Nincs okunk abban kételkedni, hogy vittek magukkal kutyákat az Újvilágba. A Laboreiro név lehet véletlen egybeesés is, de mindenesetre nagyon érdekes egybeesés.

"Valaki, - aki rendszeresen utazott az északi parton Portugália, Spanyolország és Franciaország között, - említette, hogy a gulyával dolgozó helyi kutyák még mindig olyanok, mint a labrador gyenge példányai. Először azt hitte, hogy ezek rossz minőségű labradorok, de később rájött, hogy ezek a környék ősi munkakutyáinak ivadékai." 

A XVI. század elejére a nyugat-európai partvidék nagy hajós nemzetei mind halásztak és kereskedtek egymással, valamint az Újvilággal. Cooper kiemeli a kereskedelmi háromszöget Nagy-Britannia déli partvidéke, Portugália és Újfoundland között, mely főleg hal és fa tekintetében volt élénk, valamint a Nagy-Britannia és Portugália közötti borkereskedelmet. Elgondolkozik azon, hogy ezek a hajósok milyen kutyafajtákat vihettek magukkal. Az angoloknak megvoltak a maguk őrzőkutyái, masztiff típusúak, melyek már a rómaiak óta a szigetországban voltak, valamint juhászkutyáik és spánieljeik, melyek között sok volt a fekete. Az európai kontinensről a bretonok, a baszkok, a spanyolok és a portugálok magukkal vitték erős őrzőebeiket, a francia chein-dogot, a pireneusi kutyákat, melyek őrző- és juhászkutyák is voltak egyben. A kereskedők valószínűleg magukkal vitték barbetjeiket, nagyszerű vízivadász-kutyáikat, és a St. Hubertus fekete kutyákat, mely jól ismert fajta volt a nagy angol tengerhajózó megyében, Devonban. A portugáloknak kiváló vízivadász- és juhászkutyáik voltak. Ilymódon, ahogy az Újvilág az Európából kivándorolt emberek olvasztótégelyévé vált, lehetséges, hogy Újfoundland a kutyafajták összeolvadásának helyszíne volt. Elképzelhető tehát, hogy az újfoundlandiak az új terület követelményei szerint fejlődtek azokká a kutyákká, melyeket Hawker, Cormack és mások leírtak.


Világos, hogy a labradorok "gyártás" révén születtek, és ez a gyakorlat mai napig folytatódik. A kutyatenyésztés által eredményezett szelekciós folyamat magába foglalja a kutya fizikai és mentális tulajdonságainak az ember által történő alakítását. Ilyen értelemben mondhatjuk azt, hogy a kutyák "gyártva" vannak. Mindazonáltal a labrador esetében - sok más fajtával ellentétben - a fajta erőssége az, amit több szerző az ősi vonal bizonyítékának tart. Ennek azonban feltehetőleg kevés tudományos alapja van. Ugyanakkor tény, hogy ha a labradort csaknem bármely más fajtával pároztatják, az utódoknak labrador-külsejük van. Ha egy labradornak látszó keveréket később visszapároztatnak egy tisztavérű labradorral, csaknem teljesen biztos, hogy az egész alom normál labrador lesz, és csak egy igen tapasztalt labradortenyésztő vehet észre különbséget. Lehetséges, hogy a labrador több, mint csupán fél tucat európai fajta keveréke, vagy "kutya pot-pourri".
(http://www.labrador.hu/eredet.htm)